PROJE | DİKKAT CTP ÇIKABİLİR

Cam elyaf takviyeli polyester (CTP), uçaktan köprüye, parktaki oyuncaktan gemiye, yapıdan bahçe mobilyasına, su tankında duvar kaplamasına kadar aklınıza gelebilecek her üründe önünüze çıkabilir. Esnek yapısı, yaratıcı tasarımlara ve mimari uygulamalara olanak sağlar.

CTP kompozit malzemeler, dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek mekanik dayanım, elastiklik, korozyon direnci ve ekonomiklik gibi özellikleri ile dikkat çeker.

Girdiği Kabın Şeklini Alır

CTP’nin ürünün niteliğine uygun cam elyafı ve polyester reçinesi ile şekillendirilebilme özelliği, basit kalıplama tekniklerinden karmaşık makineleşmiş kalıplama tekniklerine kadar geniş bir yelpazede uygulanabilirliği sağlar. Ürünün ana birleştirme ilkesi, cam elyafının reçine ile uygun şekilde ıslatılmasıdır. Polyester reçine, kimyasal reaksiyon ile polimerize edilerek sert, bozulmayan bir malzeme haline gelir ve kalıbın şeklini alır.

Tekneyle Yola Çıktık

Her alanda bu kadar yaygın olarak kullanılan malzemenin özellikleri elbette Fabrikaco’yu da cezbetti. Yüksek kaliteli moleküler genetik ürünler geliştiren, moleküler diyagnostik ve biyoteknoloji alanında önemli projelere imza atan Anatolia Geneworks firmasını iki önemli projesi olan Serbest bölge üretim tesisi ve Merkez ofis laboratuvar alanları da bu malzemeyle hayat buldu. Var olan birbirine eklenen ve kapama profilleriyle desteklenen hazır temiz oda sistemlerine gerek ekonomik gerek estetik gerekse hijyenik olarak önemli ölçüde avantajlar yaratan bu sistem, ihtiyaçlara özgün olarak cevap vermesiyle ve esnek üretim olanağı sağlamasıyla da öne çıkıyor. 

“Uzay Gemisi”ne Ulaştık

Laboratuvar alanlarındaki temiz oda kriterlerini sağlanması, eksiz 90 derece birleşimlerin olmadığı anti bakteriyel ve steril ortamların yaratılması gerekliliği bir arayışa sebep oldu. Alışılagelmiş paneller yöntemiyle oluşturulan laboratuvar ortamları fikri yeterince esnek, ucuz ve hızlı olmayınca bu durum Fabrikaco’yu yeni bir arayışa sürükledi. Bir süre devam eden araştırmalar Fabrikaco’yu tekne imalathanelerine kadar götürdü. Buradan edinilen üretim deneyimleri bu uygulamanın bir laboratuvar ortamının yaratılmasına olanak sağlayacağı fikri alana uygun kalıpların hazırlanarak polyesterin kalıplara uygulanmasıyla hayat buldu. Daha sonra bu kalıplar hazırlanan yapıştırıcı macunlarla duvarlara işlenerek tesviye edilip nihai formlarına ulaştı. Sonuç ise yekpare ve içine giren mimarların dahi “kendimizi uzay gemisinden dünyaya bakıyor gibi hissettik” esprisine yaptıracak boyutlara ulaştı. 

Köprüden Uçağa

CTP’nin kullanım alanları oldukça geniştir. Otomotiv, havacılık, gemi yapımı, inşaat, spor ekipmanları gibi birçok endüstri ve betonlardan ahşaplara, metallerden prefabrik konutlara, mimari ve yapı uygulamalarından ev ve bahçe projelerine, dekoratif ürünlere kadar geniş bir yelpazede kullanılır.

Örnek uygulamalar dikkat çekiyor:

– 1997’de Hollanda’nın Harlingen limanında kullanılmak üzere üretilen 16 metre uzunluğundaki yolcu köprüsü

– Danimarka’nın Kolding kentinde, 520 m’lik bir aşık aralığı ile tren yolunu geçen CTP’den yapılmış vagonlar, karavan kabinleri, dekoratif ürünler vb.

– Rüzgar jeneratörlerinde, taşıyıcı direk ve pervane kanatları CTP malzemesinden üretilebilir.

– Savunma Sanayii ve Havacılık Sektörü’nde, hücumbotlar, mayın tarama gemileri ve askeri uçak parçaları CTP kullanılarak üretilir.

*‘Bileşik’ veya ‘karma’ anlamına gelen kompozit malzeme, M.Ö 1500’lü yıllardan bu yana kullanılan bir terimdir. Mısırlılar ve Mezopotamyalılar, güçlü ve dayanıklı binalar inşa etmek için çamur ve saman karışımını kullanarak kompozit malzeme elde ediyorlardı.  

Daha fazlası