MADDE | MAGNEZYUM BOARD PANEL

Çok Bilinmeyenli Denklemin Tek Çözüm Malzemesi

Şimdilerde oldukça konuşulan bir malzemeden bahsetmek istiyorum bugün. Kimi zaman bir bitiş malzemesi gibi kullanılan, kimi zaman bölücü göreviyle yapı elemanının bir parçası olan bir panel türünden bahsetmek istiyorum aslında. Burada akla gelen ilk panel alçıpan olacak, ama alçıpan değil. Alçıpan gibi bir panel olduğunu düşünün ancak birçok sorunu çözebilecek parametrelerle farklılaşan bir alçıpanın birçok özelliği aynı anda taşıdığını düşünün. Yeşil alçıpan gibi suya dayanıklı, kırmızı alçıpan gibi yangına dayanıklı ve elastik olması itibariyle de konkav yüzeyleri dahi yalıtabilen bir panel olduğunu hayal edin. Yangına ve suya dayanımı olan bu malzemenin metrekare ağırlığının yaklaşık 15 kg olması itibariyle de uygulamada sağlayacağı kolaylığı aklınızda tutun lütfen. Ayrıca belirli bir eğime kadar bükülebilecek nitelikte olmasıyla, iki farklı yüzey yapısıyla, ham veya renkli olması yönüyle de estetik kriterlere uyum sağlayabileceğini tasarlayın.

Neden Magnezyum Oksit

Magnezyum oksit yalıtım panelleri doğal ham maddeler olan magnezyum oksit ve magnezyum klorür bileşenlerinin cam elyaf ile güçlendirilmesiyle oluşan kompozit yapı ve izolasyon panelleridir. Konut, ticari ve prefabrik yapılarda, iç ve dış mekanda yapıların tüm detaylarında kullanılması, güvenlik açısından uygundur. Birçok çeşit panel bileşeni olmasına rağmen birçok detay çözümünde uygulamada kullanıcısına kolaylık sağlamaktadır.

Magnezyum oksit yalıtım panellerini yenilikçi kılan ve tercih edilmesine sebep olan özellikler aslında şunlardır:

  • A1 sınıfı yanmazlık özelliği vardır.
  • Sudan ve nemden etkilenmez.
  • Yüksek ısı ve ses yalıtımı sağlar
  • Darbelere ve piston etkisine dayanıklıdır.
  • Ekolojik ve çevre dostudur.
  • Zehirli gaz çıkışı yoktur.
  • Küf ve bakteri oluşumuna olanak vermez.
  • Değişken hava koşullarına ve fırtınaya dayanıklıdır.

Magnezyum oksit yalıtım panelleri bütün bu özellikleri tek bir panelde bulunduran en nitelikli yapı panellerindendir. Paneller izolasyon alanında sağladıkları faydaların yanı sıra yapı alanlarının m2’sine düşen kullanım alanını ve yapım hızını arttırarak, maliyeti düşürmekte ve hafif yapısı sayesinde bina yükünün azalmasına fayda sağlamaktadır. Çevre dostu ve geri dönüşümlü yapıları ile yeşil ve sürdürülebilir projelere katkıda bulunmaktadır. Bu paneller, gemi ve yat sanayisinde, yangına ve suya dayanıklılık gerektiren yapılarda kullanılabilecek ürünlerin başında gelmektedir. 

Malzemeyle İlgili Uygulama Deneyimi

Magnezyum oksit yalıtım panelleriyle ilgili ilk deneyimim metro projesinde olmuştu. Metro projelerinin yer altı yapılar olarak çözülmesiyle, su ile ilgili yalıtım problemleri ve Amerikan normlarında tasarlanmasıyla da yangına dayanıklılığı denklemde çözülmesi gereken bilinmeyenlerin başında gelmektedir. Bu sebepler, metro projesinde magnezyum oksit yalıtım panelleri birkaç detayda, teknik sorunu çözecek şekilde birden fazla amaçla uygulanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. 

İlki metrolarda mekanik seramik imalata muadil olarak bitiş malzemesi olarak kullanılmasıdır. Betonarme yüzeylerdeki su, küf ve uzun süreli yapı olması itibariyle zamanla oluşabilecek etkilere karşı, panel ile temiz yüzey oluşturulması için mekanik montaj üzerine panel kaplama yapılarak bitiş detayı olarak tasarlanmış ve uygulanmıştır. Üzerine istenilen renk ve özellikte boya uygulaması yapılmasıyla, panellerin kaplama şeklinin farklılaştırılmasıyla da estetik bir etki sağlanmıştır.

Diğer kullanım alanı, bölücü duvar olarak kullanıldığı uygulamadır ve bu yangın zonu olan mahallerdeki fan odalarının istenilen EI yangın kriterine uyum sağlayacağı kalınlıkta uygulanmasıyla oluşturduğu bölücü zon duvar kullanımıdır. INF – EXF adı verilen emme ve basma görevi yapan fan odalarının bölücü duvarı olmasında yüksek hava akışından kaynaklı darbeye, yangına karşı direnç göstermesi etkili olmuştur. 

Son kullanım yeri ise, piston etkisine dirençli olması ve yine yangına dayanıklı olması sebebiyle uygulandığı peron ile tren hattını ayıran Peron Ayırıcı Kapı Sistemi üzerindeki konstrüksiyonun kapama malzemesi olarak kullanıldığı yapı elemanıdır. Bu gibi çeşitli kullanım alanlarının nitelikli olmasından ve sağladığı kolaylıklardan dolayı bugün teknik ve endüstriyel yapılarda oldukça sık tercih edilmeye başlanmıştır.

Malzemenin tedarik edilmesi ile ilgili sürece gelince, daha önceleri malzemenin tedariki ham maddenin ve ürünün en fazla olduğu Çin’den ithal edilmesi şeklindeyken bugün Türk menşeili olarak da üretilmektedir. Türkiye’de üretilmeye başlamasıyla birlikte erişimi kolaylaşan magnezyum oksit panellerin bulundukları projeye ait birçok çözüme yanıt vermesi bugün bölücü panellerle sağlanan inovatif ve nitelikli çözüm önerisini projenin bir parçası haline getirmiştir.

İyi okumalar dilerim.

Daha fazlası