PROJE | ZİRAAT KULE DENEYİMİ: YÜKSEK KULELER, YÜKSEK BEKLENTİLER

İstanbul Finans Merkezi, Türkiye’nin yakın tarihinin en başat projelerinden. Gerek kentsel ölçeğe etkisi, gerek ülke ekonomisinin merkezi olması nedeniyle dikkat çeken bu kompleksin en önemli parçalarından biri ise Ziraat Kuleleri olarak bilinen Ziraat Bankası’nın iki yapısı. Fabrikaco’nun proje serüveni ise bu günlerde bu kulelerin 5 katında sürüyor. Yönetim ve podyum katlarında 2023’ün son aylarında başlayan proje noktalanmak üzere. Bizler de yaklaşık 6 aylık bu süreci sizlerle paylaşmak istedik.

Kule II’deki yönetim ofisleri, toplantı salonları ve yemek salonlarındaki dekoratif imalatlar, tasarımın istenen netlikte tamamlanması için özel bir dikkatle ele alındı. Avan projelerin Fabrikaco tasarım ekibine ulaşmasıyla başlayan süreç; imalat detayları, proje ilişkilendirmeleri, lojistik, montaj sonrası olası sorunlara kadar detaylı bir planlama ve düşünce sürecini içeriyor. Üç boyutlu çizimler ve mock-up imalatları, AR-GE çalışmaları ile gelişen süreç, kısa olan teslim süreleri nedeniyle imalat ile iç içe yürütüldü.

Zorlayan Sınırlar

Üretimdeki öncelik, fonksiyona uygun tasarımların görsel etkiyi korumasıydı. Malzeme ebatları, kullanım sorunları ve sıkışık iş programına uyumlu çözümler, bütçeler içinde kalınarak şartnamelere uygun ürünlerin ortaya çıkarılmasını, zorluklarını daha da artmasına neden oldu.

Proje özelinde yüksek katlı bir yapının içinde çalışmanın zorlukları arasında malzeme taşıma organizasyonları, güneş ışığı etkileri ve binanın esnemesi gibi detaylar önemli rol oynadı. Hareket ederken öncelik sıralamasını doğru yapmak, sonucun en önemli belirleyeni olarak önümüze çıktı. Ar-Ge aşamasındaki mock-up imalatları ve montajı, yol haritasını bizler için oldukça anlaşılır hale getirdi.

Sorunlarla Mücadele

Örneğin; yönetim katındaki dekoratif seperatörlerin, mock-up imalatı sonrası tasarım yapılırken düşünülen montaj detayının ürünün istenen rijitlikte olmasını sağlayamadığı görüldü. Buna çözüm olarak, tavan ve zemin bağlantılarına metal bir tava eklenerek montajı yapılan seperatörlerin istenen etkide ve sağlamlıkta olması sağlandı.

Bir diğer imalatımız olan ahşap kaplamalı tavan lataları, tavanın düşük kotta olması sebebiyle askı aparatlarıyerine özel kesitte montaj elemanlarının tavana bağlanıp lataların bu elemanlara hem süreden kazanarak hem de istenen görseli elde ederek monte edilmesini sağlamıştır. Aynı zamanda tasarım esnasında öngörülmeyen elektrik ve mekanik ihtiyaçlara yönelik konular, uygulama esnasında karşımıza çözüm üretilmesi gereken konular olarak çıktı. Tavan latalarının yer aldığı alanda konumlandırılan mekanik ekipmanlara teknik ekiplerin gerektiğinde ulaşılabilmesi için belli noktalarda müdahale kapakları yapılması konusu gündeme geldi. Birkaç alternatif detay çözümü arasından en verimli çözümü bulabilmek adına yapılan denemeler sonrasında çözülen detay ve üretim süreci hızlı bir akışla tamamlandı.

Bir diğer dekoratif imalatımız olan kolon giydirmeleri için 3 farklı katta 3 farklı imalat ve montaj detayı çözüldü. Kolon çaplarının ve yüksekliğinin değişkenliği, tercih edilen malzemelerin bazısının ahşap bazısının metal olması, istenen yüzey bitişlerinin hepsinde farklılık göstermesi gibi konular her kat için farklı detaylar düşünülmesini gerektirdi.

Çok Yönlü Çözümler

Tasarımın çok yönlü düşünmeyi gerektiren bir süreç olması; her projenin niteliği, yeri, bütçesi, görselliği gibi konularda kendine has bir dinamiğinin oluşmasına sebep olurken; tasarımcıların ve üreticilerin her projede farklı bazı konularda bilgi sahibi olup yeni bakış açıları kazanmasını sağlıyor. Tasarım sürecinin çok yönlü düşünce gerektirdiği bu proje, her aşamasında farklı dinamiklere sahipti. Dönem dönem stresli anlar yaşansa da, sürecin sonunda elde edilen başarı herkesi mutlu etti.

Yazımızın ikinci bölümünde tasarımcı arkadaşlarımız sizlerle tasarımlarımızın detayları, ortaya çıkan sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma çabalarımızı aktaracak.

Daha fazlası