İNCELEME | SINIR TANIMAYAN TASARIMCI: DENİZ YENİDOĞAN

1994 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. 2012 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Endüstriyel Ürün Tasarımı eğitimine başladı. Çeşitli yarışmalardaki ödülleri sayesinde 2019 yılında Milano’daki NABA akademisinde devlet bursu ile yüksek lisansını tamamladı. 2020 yılında Rossana Orlandi tarafından düzenlenen “GuiltlessPlastic” projesine seçildi ve Leonardo Da Vinci Teknoloji Müzesi’nde bir sergiye katıldı. 2022 yılında ‘Fake Authentic Gallery’ tarafından düzenlenen “Mistakes” sergisiyle 2022 Salone Del Mobile’de yer aldı. Prof. Mario Trimarchi ile “Sanat ve Tasarım Arasındaki Sınırın Bulanıklığı” üzerine tez çalışmasını yürüttü. Fabio Novembre Studio’da 2 yıl multidisipliner tasarımcı olarak çalıştıktan sonra bireysel olarak calışmalarını sürdürme kararı aldı.

Yenidoğan, tasarımda ifadeyi ön plana çıkaran deneysel çalışmalar yürütürken, obje ile insan arasında bir diyalog kurmayı hedefleyip, bu diyalogu oluşturmak için provokatif bir yaklaşım ile fonksiyonu ifadeye yem edebilecek kavramsal calışmalar yapmaktadır.

Pruva

Günümüz tasarımında kalıcılık, nesnelerin formu, malzemesi gibi unsurların yanı sıra şiirselliği, taşıdığı ve ilettiği kavramlarla elde edilir.

“Pruva”, bireyciliğe ve sorumsuz tüketim alışkanlıklarına meydan okuyan bir bank tasarımıdır. Bir kişinin tek başına oturmasına izin vermeyerek, paylaşmanın ve  “ben” mantığından uzaklaşmanın önemini sembolize eder. Tasarım, kullanıcıları eylem ve tercihlerinin farkında olmaya teşvik ederek, topluluk bilincini ve ortak sorumluluğu ön plana çıkarır. Bunu deneyimsel bir yaklaşımla iletmeyi amaçlar,  başkalarıyla, belki de yabancılarla bankı paylaşma eylemi, empati ve dayanışma duygusunu pekiştirir. Ayrıca oturma gibi çok temel bir eylemi, kollektif bir eyleme dönüştürür. 

Cambaz 

“Hatalar” adlı küratöryel serginin bir parçası olan “Cambaz”, üç aynadan oluşur. İlk ayna; çerçevesine hizalanmamıştır, yani yanlıştır. Diğer iki ayna, bu yanlışı düzeltmeye çalışır ve çerçeveye sığmayı çabalar, ancak kırılmaya başlar ve yanlış tanımladığımız doğruyu yansıtırken, çerçeveye “hizalı doğru” dediğimiz “yanlışı” yansıtır. 

Echo

Echo, yankılanan zıtlıklardan yeni ittifakların ortaya çıkma potansiyelini tasvir eder. İki veya daha fazla sandalyenin bir araya gelmesiyle oluşan görsel yanılsama, nesnenin gerçekliğini sorgulamakta ve zihnimizdeki temel sandalye imgesi, nesnenin algılanan biçimine dönüşerek gerçekliği esnetmektedir. Bu birlik bozulduğunda ortaya çıkan gerçeklik kaybolur ve karşıtlık hakim olur.

Flok

Yelkenli teknelerin ana yelkenlerinin zarif hareketinden esinlenerek tasarlandı ve rüzgar onu doldurmadan önce yelkenin kavisli dansını yansıtıyor. Bu tasarım, hareketin eskimeyen güzelliğini ve anın eşsiz atmosferini çağdaş aydınlatmayla donduruyor.

Daha fazlası