SÖYLEŞİ | -MIŞ GIBI YAPAN TASARIMLAR

PRETEND’ TO BE OR NOT TO BE

Bir tasarıma baktığınız zaman ne düşünürsünüz? Çağın güncelini yakalamış bir yapı cephesini veya kendi çağını yansıtmak için dimdik ayakta duran bir sütunu gördüğünüz zaman aklınızdan geçen parametreler neler olur genelde? Tasarımcısı, yapıldığı yıl, geçirdiği süreç, konsept kriterleri veya bir çok başka konu.

Peki bir çağı peşinde sürükleyen tarihi bir yapı mı sizi daha çok etkiliyor, üzerine düşündürüyor yoksa henüz dumanı üstünde olan ilk sizin çağınızla buluşmuş, teknolojiyi veya trendleri apaçık sergileyen yeni bir yapı mı? Bizim tarafımızda ikisinin de damaktaki tadı bambaşka, düşündürdükleri, hissettirdikleri birbirinden taban tabana farklı ama şüphesiz ikisi de eşsiz hisler.

Kartelanın Renkleri

İlk kez kullanılan füturistik bir kabuk yapının içerisindeyken, bu çağa denk geldiğimiz için ne kadar şanslı olduğumuzu düşünüyoruz veya daha önce geçilmemiş olan geniş açıklıklar çağın teknolojisindeki mühendislik analizleriyle çözüldüğünü görünce üzerine düşünmekten kendimizi alamıyoruz. Lütfen bu eski yeni ayrımı konusuyla ilgili seçiminizi not alın ve yazın bize. Bu konunun kartelasında hangi renkler yan yana gelecek çok merak ediyoruz. Bunu cebimize koyduysak başka bir şey ekleyeceğiz aslında. Bir kentin sokaklarında gezerken yapıların elemanlarıyla olan kompozisyonlarından, spesifik niteliklerinden ait oldukları tarihsel süreci doğru tahmin edebiliyorsanız yapıların iyi korunduğu ve mimariye değer verilen bir kentte dolaştığınızı hatırlatmak isteriz. Yapının korkuluğunda Art Nouveau detayları okuyabiliyorsanız Barcelona’da gerçek üstü bir yapıyı deneyimliyor olabilirsiniz veya başınızı çevirdiğiniz yerde vitrayla bezenmiş bir gül pencere görüyorsanız Paris’te Gotik üslupta bir yapının keşif penceresini aralamış olabilirsiniz. Bu tümevarım hikayeleri bize doğru ipuçları verdiğinde çağını yadsımayan, akımına, tarihine sahip çıkmış bina çözümlemeleri gördüğümüzde geçen hissin gerçekçi olduğunu söylemek isteriz.

-Mış Gibi Yapmak

Tarihi gibi görünmeye çalışan bir yapının hissi yavan kalıyor esasında. Taksimde tarihi apartmanların yanına yeni yapılmış bir yapının yanındaki binalarla uyumlanması olarak algılanan konunun sahte söveler, o yıla aitmiş gibi davranmaya çalışan cumbalar olarak algılanmasını doğru bulmadığımız gibi binadan geçen hissi de samimiyetsiz bulduğumuzu söylesek yanlış anlaşılmayız umarım. Eskiyle yeninin yan yana durmasına karşı bir duruş olarak algılanmasını asla istemeyiz bilakis eski ve yeni yapıların yan yana geldiğinde çıkan ahenk çok etkileyici olabiliyor. Sadece yeninin eskinin taklidini yapmasına karşıyız. Eskinin yanına gelen yeni yapının eskiye saygı duymasını, yapı kütlesi ile yapı yüksekliği ile uyumlu, tarihi yapıyla yarışmaya çalışmayan bir yapı olmasını beklemek demek 21. yüzyıl teknolojisi ve tasarım yaklaşımıyla yapılan yapının kendisinden iki yüzyıl önce yapılan yapıya ait bezemeler taşımasını eleştiriyoruz.

Restorasyon veya renovasyonla tamamlanarak iyi hale getirilmesinde ait olduğu yılın esintilerini barındırması ne kadar yerindeyse hiç ait olmadığı bir yılı, bir akımı taklit etmesini de bir o kadar samimiyetsiz bulduğumuzu söylemek zorundayız. Burada doğru fiilin taklitten ziyade ‘-mış gibi yapmak’ olduğunu ifade edersek olayın yasallık boyutuna bir eleştirimiz olmadığını ifade etmiş oluruz belki. Çünkü bu konuda çoğu tasarımcı bize kanaatte olsa da bizim gibi düşünmeyen ait olmadığı yüzyılda inşa edilen bir yapının yanındaki binaya uyum sağlamak, eklenti olmak adına ona benzer elemanlar barındırmak zorunda olmasını eski yapıya saygı duyan, kaçınılmaz bir çözüm olduğu görüşünde olanlar da var. Burada biz eskiye saygı duymanın temel kriterlerden biri olduğu konusunda mutabıkız lakin eskiye saygı duymanın yanı sıra yeninin ıskalanmaması
gerektiği konusunda da elimizden gelenin yapılmasını, her çağın, her teknolojinin, her dönemin ayrı bir tadı olması gerektiğini savunuyoruz.

Tasarımcılar için yine iki ile ikiyi topladığınızda asla dört ediyor diyemeyeceğiniz bir konu bu. Çok katı bir çerçeve ile ifade edişimiz konuyla ilgili fikrimizin oldukça net olmasından kaynaklı. Yoksa bu konudaki görüşünüzü çok merak ettiğimizi, gelecek yorumları heyecanla beklediğimizi belirtmek isteriz. Bu sektör çok renkli ve her rengi ayrı bir etki.

Daha fazlası