Ne diyordu Mahmut Hoca: “Okul sadece dört duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir; okul her yerdir.” Eğitim her yerde olabilir demek istemiştir. Fakat modern eğitim sisteminde eğitim ortamını (okul-ev vb.) da öğrenmeyi etkilediğini göz ardı edemeyiz. Modern eğitim sisteminde, eğitim ortamı seçiminde öğrenmeye uygun ortamı mı, inşaat yapısını mı, yoksa 3+1 odalı deniz manzaralı evi mi tercih ediyoruz?
Ters Yüz Eğitim Sistemi
Eğitim dünyasında son yıllarda büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Geleneksel sınıf anlayışının ötesine geçerek, öğrencilerin daha aktif ve katılımcı olduğu modeller ön plana çıkıyor. Bu dönüşümde birçok model ortaya atılmıştır. Bu modellerden biri de Ters-Yüz Sınıf Modeli (Flipped Classroom)’dir. Ters-yüz sınıf modeli, kısaca öğrencilere ders materyallerini evde bireysel olarak öğrenme ve sınıfta bu bilgileri uygulama imkanı sunuyor. Bu modelin başarısında, sınıf ve ev ortamının tasarımı ile mobilyaların rolü kritik bir öneme sahiptir.
Evde öğrendiklerini okulda, okulda öğrendiklerini evde uygulayabilmeleri için rahat ve konforlu alanlar sağlanmalıdır. Eğitimi sadece okul ve ev arasına sıkıştırmaktan ziyade, eğitim ortamını geniş bir perspektiften ele alabiliriz. Bu alanların sağlanabilmesi için ortamda dikkat edilmesi gereken hususları gelin beraber gözden geçirelim.
Nasıl Bir Mimari ve Tasarıma İhtiyacım Var?
Esnek Öğrenme Alanı
Bu eğitim modelinde öğrencilerin grup halinde çalışmaları sistemin en önemli parçalarından biridir. Modüler ve hafif mobilyalar tercih edilerek, sandalyeler ve masalar farklı oturum düzenleri kurmak için kolayca değiştirilebilir olmalıdır. Ergonomik tasarımlar dikkatlerini artırır. Küçük grup çalışmalarını destekleyecek şekilde tasarlanmış masa ve sandalye setleri, öğrencilerin işbirliği yapmalarına olanak tanır. Yuvarlak masalar, grup etkileşimini teşvik edebilir.
Farklı alanlar oluşturmak için küçük masa ve sandalye setleri, halı veya minderler kullanılabilir. Renkli ve ilham verici dekorasyonlar yaratıcılığın kaynağıdır. Uzun süre bilgisayar veya kitaplarla çalışacak öğrenciler için ergonomik mobilyalar önemlidir. Uygun bir masa ve sandalye düzeni, öğrencilerin fiziksel rahatlıklarını artırır ve bu da öğrenme verimliliğini destekler. Çocukların özgür ve rahat hareket edebileceği alanlar oluşturmak eğitimde olmazsa olmazdır.
Teknolojik erişim önemlidir. Öğrencilerin rahat ve hızlı şekilde internet ortamına erişimini sağlamalıdır. Elektrik prizi ve internet erişimi olan alanlar, bilgisayar ve diğer teknolojik cihazların kullanılmasını kolaylaştırır.
Elektrik prizleri ve internet bağlantıları olan masalar veya oturma alanları, öğrencilerin dizüstü bilgisayar veya tablet gibi cihazları kolayca kullanmalarına yardımcı olur. Kitaplar, materyaller ve eğitim araçları için yeterli depolama alanı sağlamak önemlidir. Açık veya kapalı raf ve dolaplar kullanılabilir.
Öğrencilerin materyallerini düzenli bir şekilde saklayabileceği yeterli depolama alanı sağlamak, onların düzenli kalmasına yardımcı olur. Teknolojik çağda yüksek hızlı internet ortamına erişmek ise vazgeçilmez olmalıdır. Etkili bir ters-yüz eğitim uygulaması, güçlü bir teknolojik altyapıyı gerektirir. Sınıflarda yüksek hızlı internet bağlantısı, akıllı tahtalar ve bilgisayarlar gibi teknolojik araçlar bulunmalıdır. Bu, öğrencilerin çevrim içi içeriklere kolayca erişimini sağlar ve öğrenme süreçlerini destekler.
Öğrenme ortamının ses ve görsel konforu, öğrencilerin dikkatlerini toplamaları ve verimli bir şekilde öğrenmeleri için önemlidir. Uygun aydınlatma, öğrencilerin derse odaklanmalarını artırarak, eğitim süreçlerinin daha etkili olmasına yardımcı olur. İnşa esnasında doğal ışık ortamına daha çok maruz kalınması önemlidir. Mimari anlamda doğal aydınlatma olan güneşin açısı dikkate alınmalıdır. Öğrencinin ihtiyacına göre ışık yönü değiştirilebilir olmalıdır. Öğrencilerin çalışma ortamlarında parlama, göz yorgunluğu ve gölge yapmayan aydınlatma sistemi kullanılmalıdır. Dikkat dağınıklığını azaltmak için gürültüden uzak sakin bir eğitim ortamı tercih edilmelidir. Bunun için ses yalıtımı yapılarak, sesi yumuşatan yüzeyler oluşturulmalıdır.
Dinlenme ve Sosyal Yapı
Bu öğrenme sisteminin mimari yapısında dinlenme ve sosyal yapı ortamları da vazgeçilmez bir unsur olarak önümüze çıkmaktadır. Öğrencilerin dinlenebileceği ve sosyal etkileşimde bulunabileceği alanlar oluşturmak, öğrenme süreçlerini destekler. Sosyal etkileşimler, öğrencilerin grup çalışmaları sırasında daha verimli olmalarını sağlar.
Hepimizin eğitimin önemini bir kez daha anladığı bu zamanlarda, eğitimde güncelleme yapmak ve ortamı yeni sisteme göre düzenlemek konusunda neler yapmamız gerektiğini bilmemiz önemlidir. Ters-Yüz Eğitim modelinin başarısı, sadece pedagojik yöntemlere değil, aynı zamanda fiziksel öğrenme ortamlarının uygunluğuna da bağlıdır. Eğitim alanlarında, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini doğrudan etkiler. Eğitimdeki bu yeniliği desteklemek için, eğitim ortamlarını Ters-Yüz Eğitim modelinin gereksinimlerine göre düzenlenmesi, eğitimde başarıyı artıracaktır. Mimari tasarımın eğitim üzerindeki olumlu etkilerini göz ardı etmeden, etkili öğrenme ortamları yaratmak hepimizin ortak hedefi olmalıdır.
Dinlenme alanları, öğrencilerin mental olarak yenilenmelerine yardımcı olur ve bu da öğrenme motivasyonlarını artırır. Masa oyunları, yoga matları, meditasyon minderleri, hafif spor ekipmanları öğrencilerin sosyalleşmelerini ve stres atmalarını sağlar. Doğal bir ortamda dinlenme en üst seviyede olur. Doğal ortam içerisinde yeşil bitkiler ve doğal unsurlar ortamın ferah ve huzurlu hissettirmesini sağlar.
Değişime Hazır mıyız?
Peki, artık evimizi veya çocuğumuzun eğitim ortamını seçerken eğitime yönelik mimari yapıyı dikkate alacak mıyız?
Yoksa kırmızı çizgimiz rezidans ve deniz manzarası mı?