Sektörde en işinize yarayan detay veya malzeme ne diye sorsalar, kolay kolay yanıt veremem belki ama işlevsellik ve estetiği birleştiren her detaya veya her malzemeye kesinlikle bir kez de olsa alan açmak isterim. Bir de bu detay veya malzeme çevre dostu olması ve sağlıklı olması yönüyle de öne çıkıyorsa, o malzemeye şapka çıkarırım, doğrusu.
Son zamanlarda takip ettiğimiz ve çeşitli projelerde alan açtığımız işlevsel olduğu kadar çeşitli varyasyonlarıyla dahil olduğu mekana estetik katan bir uygulama olan akustik duvar ve tavan panelleridir. Ortamdaki sese ve gürültüye çözüm olan bu uygulama, bir yandan da renk, geometri ve form gibi farklılıklarla projeye estetik değer katan bir yapı elemanı olarak tasarım parametrelerine yanıt vermektedir.
Akustik Paneller
Akustik paneller, özel ses emici malzemelerden üretilmiş, ses yalıtımı amacıyla tasarlanmış dekoratif yapı elemanlarıdır. Duvar ve tavan akustik panelleri, tavana ve duvara asılmak için özel aparatıyla seslerin yoğun olduğu ortamlarda ses karışıklıkları oluşmaması ve yankı yalıtımı sağlanması temel amacıyla kullanılmaktadır. Akustik paneller sayesinde mekanda mevcut olan ses, hem duvarlara hem de tavana çarparak farklı frekanslar kazanmaktadır. Bu şekilde mekan içerisinde istenen ses kalitesi elde edilmektedir. Akustik duvar panelleri, ses emici özelliklere sahip yapı elemanlarıdır. İç mekanlarda gürültüyü azaltmak için kullanılan bu paneller, konvansiyonel çözümlerden farklı olarak, akustik özelliklere sahip materyallerden üretilmiş ve yankıyı azaltacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede mekanlarda daha iyi bir ses kalitesi sağlanarak, ses konforu maksimize edilmektedir.
Yeşil Alanların Akustik Özelliği
Günümüzde artan nüfus, azalan parsel veya parselin rantı gibi sebeplerle az katlı ve bahçeli binalar yerine daha çok katlı binaların yapıldığı, binaların dışındaki alanların da yol ve otopark gibi alanlar ile çevrildiği görülmektedir. Yapı çevresinde doğal ses yutucu olarak kabul edilen yeşil alanların azalmasından kaynaklı ses yutucu özelliği olan malzemeler iç mekan için tercih vazgeçilmez bir seçenek haline gelmektedir. Konut, ticaret, eğitim ve sağlık yapılarında, akustik duvar ve tavan panelleri kullanılarak yapının ses konforu sağlanması beklenmektedir.
Akustik Tasarım Ölçütleri
Ses kalitesinin oldukça önemli olduğu ortamlarda kullanılan akustik panel hem mekandaki sesi koruma hem de ses izolasyonu sağlama hedefiyle yapıya dahil edilmektedir. Ses dalgalarının rezonansa yol açmasını önleyen akustik paneller farklı mekanlarda farklı hedefler için kullanılmaktadır. Akustik paneller sayesinde ortamda bulunan sesler hem tavana hem de yan duvarlara çarparak farklı frekansların oluşmasına imkan sağlamaktadır. Bu sayede istenen ses kalitesi sağlanmaktadır. Akustik panelin kalitesi, kullanılan malzemelerden dekoratif tasarımlara kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmektedir. Panel seçimleri, kullanım alanına ve ses yalıtım özelliklerine göre yapılır. En çok kullanılanlar arasında yanmaz süngerler, melamin köpükler ve akustik kumaş kaplamalar bulunmaktadır.
Renk ve Etki
Akustik yüzer tavan panellerinin uygulaması malzeme türüne çeşitlilik gösterdiği gibi, renk, geometri ve form gibi parametrelerin farklılaştırılmasıyla ortama farklı bir etki katmaktadır. Bu etkiyi ortaya çıkarmak için uygulanan yapım metodolojisi de oldukça temeldir. Uygulamayı yapmak için askı aparatları, matkap, su terazisi ve lazer metre kullanılmaktadır. Yapım sıralamasında öncelikle panel üzerine aparat takılarak ardından lazer metre ile panelin kurulacağı alan içerisinde matkap ile delikler açılmaktadır. Bu deliklerden sonra panelin tutturulacağı diğer akustik panel aparatı asılmaktadır. Son olarak iki panel birbirine tutturularak panelin doğru olup olmadığı terazi ile kontrol edilmektedir.
Yalıtım ve Verimlilik
Kolay uygulama kolaylığının yanı sıra akustik panelleri bize sevdiren bir diğer yönü de çevre dostu bir seçenek sunmasıdır. Akustik paneller geri dönüşüme uğramış materyallerden üretilerek enerji verimliliğini de pozitif etkileyerek seçimini bir adım daha öne çıkarabilecek bir tavır izlemektedir. Malzemenin kendisi olduğu gibi amacı da enerji verimliliğini arttırmaya dolaylı yoldan katkı sağlamaktadır. Ses yalıtımı sayesinde enerji tasarrufu sağlamakta ve mekanlarda daha iyi bir iklimlendirme sağlayarak enerji maliyetlerini azaltıp çevre dostu bir çerçeve sunmaktadır. Buna ek olarak, akustik duvar panelleri sağlık açısından da pozitif etkidedir. Sesin absorbe edilmesiyle birlikte ortamda daha iyi bir ses konforu sağlamakta ve bu konforla konuşma anlaşılabilirliğini maksimize ederek odaklanmayı arttırmaktadır. Akustik açıdan problemlerden arındırılmış ortamların çalışma verimliliğinin ve yaşam kalitesinin arttığını söylemek mümkündür.
Akustik ve Konfor
Genel olarak akustik duvar ve tavan panelleriyle ilgili ses konforu ve ses yalıtımı için iç mekanda uygulanacak en etkin çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Estetik seçenekleri, çevreye duyarlı yaklaşımı, uygulama kolaylığı ve kullanım konforuyla hem sektör için hem de kullanıcılar için uzun süre adından söz ettirecek bir yapı çözümü olmaya devam edeceğini söylemek de mümkündür.